Czekoladowe muffinki z malinami

Na pożegnanie tegorocznego sezonu malinowego, przygotowałam przepyszne, czekoladowe muffinki. Zapewniam was, że nie sposób im się oprzeć. Są tak bardzo czekoladowe, a jednak bez grama czekolady. Czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Wypróbujcie i przekonajcie się sami. To idealny przepis dla zabieganych oraz  w sytuacji, gdy mają wpaść niespodziewani goście. Przygotowanie bowiem tej słodkiej rozpusty nie zajmie więcej niż 15 min., resztę zrobi za was piekarnik. 😉

Składniki (ok.6 szt.)

  • 2/3 szklanki mąki jaglanej (80g)
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (40g)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • maliny

Wykonanie

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, kakao i miód. Gdy powstanie czekoladowa polewa, odstawiamy ją do ostygnięcia.
  2. Banana dokładnie blendujemy na mus. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, mus bananowy oraz  czekoladową polewę. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
  3. Foremki na muffinki (najlepiej silikonowe) napełniamy do 1/3 wysokości, wkładamy maliny (do każdej ok. 3 szt.) i uzupełniamy ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 min.

Smacznego! 😉