Ten krem to lekarstwo na wszystkie jesienne smutki! Obłędny w smaku, a przy tym bogaty w wartościowe składniki odżywcze. Świetnie nadaje się do porannych owsianek i jaglanek, idealnie sprawdzi się także jako smarowidło do naleśników lub po prostu jako krem do grzanek w towarzystwie gorącej kawy. A w ciężkich chwilach, dla poprawy humoru, może być najzwyczajniej w świecie wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. 😉
Składniki
- 600g słodkich śliwek węgierek
- 2 łyżki kakao
- 100g orzechów laskowych
- 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy
Wykonanie
- Śliwki myjemy, drylujemy i mielimy w maszynce do mięsa lub blenderze. Następnie umieszczamy w rondelku i smażymy, aż nabiorą konsystencji niezbyt gęstego dżemu.
- Orzechy prażymy kilka minut w piekarniku, gdy ostygną blendujemy je na mąkę albo na masło orzechowe (w zależności od mocy blendera) .
- Wszystkie składniki dodajemy do śliwek i dokładnie mieszamy. Po ostygnięciu, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Smacznego! 😉