Śliwkowy krem nutella

Ten krem to lekarstwo na wszystkie jesienne smutki! Obłędny w smaku, a przy tym bogaty w wartościowe składniki odżywcze. Świetnie nadaje się do porannych owsianek i jaglanek, idealnie sprawdzi się także jako smarowidło do naleśników lub po prostu jako krem do grzanek w towarzystwie gorącej kawy. A  w ciężkich chwilach, dla poprawy humoru, może być najzwyczajniej w świecie wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. 😉

 

Składniki

  • 600g słodkich śliwek węgierek
  • 2 łyżki kakao
  • 100g orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy

Wykonanie

  1. Śliwki myjemy, drylujemy i mielimy w maszynce do mięsa lub blenderze. Następnie umieszczamy w rondelku i smażymy, aż nabiorą konsystencji niezbyt gęstego dżemu.
  2. Orzechy prażymy kilka minut w piekarniku, gdy ostygną blendujemy je na mąkę albo na masło orzechowe (w zależności od mocy blendera) .
  3.  Wszystkie składniki dodajemy do śliwek i dokładnie mieszamy. Po ostygnięciu, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 😉