Pieczony kalafior

Jesienne warzywa poszły w ruch! Zatem w mojej kuchni króluje  dynia, brokuł i kalafior! A ten ostatni jest zdecydowanie tegorocznym faworytem. Jeżeli choć trochę lubicie pana Kalafiora – to w tej wersji na pewno go pokochacie!  Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub przekąska w towarzystwie przeróżnych sosów. Chciałabym napisać jeszcze wiele „ochów” i „achów” na jego temat, ale się powstrzymam 😉 Po prostu wypróbujcie ten przepis, bo naprawdę warto!

 

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (25g)

Wykonanie

  1. Kalafior dokładnie myjemy, osuszamy i rozdzielamy na różyczki. Z pozostałych  składników przygotowujemy marynatę.
  2. Różyczki kalafiora umieszczamy w misce, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min. (funkcja termoobieg).
  3. Podajemy jako dodatek do dania lub samodzielną przekąskę.

Smacznego! 😉