Jesienne warzywa poszły w ruch! Zatem w mojej kuchni króluje dynia, brokuł i kalafior! A ten ostatni jest zdecydowanie tegorocznym faworytem. Jeżeli choć trochę lubicie pana Kalafiora – to w tej wersji na pewno go pokochacie! Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub przekąska w towarzystwie przeróżnych sosów. Chciałabym napisać jeszcze wiele „ochów” i „achów” na jego temat, ale się powstrzymam 😉 Po prostu wypróbujcie ten przepis, bo naprawdę warto!
Składniki
- 1 średni kalafior
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 1/3 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 3 łyżki oliwy z oliwek (25g)
Wykonanie
- Kalafior dokładnie myjemy, osuszamy i rozdzielamy na różyczki. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę.
- Różyczki kalafiora umieszczamy w misce, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min. (funkcja termoobieg).
- Podajemy jako dodatek do dania lub samodzielną przekąskę.
Smacznego! 😉