O mnie

Cześć!

Mam na imię Monika i z wykształcenia jestem dietetykiem. Na stałe mieszkam w Warszawie, jednak mój rodzinny dom znajduje się w małej miejscowości na wschodzie Polski –Terespolu.

Swoją wiedzę zdobyłam na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym otrzymując tytuł magistra. Zaraz po ukończeniu liceum, moim marzeniem było zostać farmaceutą, jednak los zadecydował inaczej. I całe szczęście! To właśnie studia dietetyczne rozwinęły we mnie miłość do gotowania i zdrowego jedzenia. Już jako mała dziewczynka lubiłam spędzać czas w kuchni – kroić, mieszać, miksować, na tych czynnościach jednak kończyły się moje kulinarne zapędy. Uwierzcie mi, przez długi czas, czarną magię stanowiło dla mnie ugotowanie zupy czy upieczenie ciasta. Właściwie to dorosłość i konieczność usamodzielnienia się sprawiły, że stałam się swoim pełnoetatowym kucharzem. A z upływem czasu, skąpane w słońcu kuchenne cztery ściany, stały się moim prawdziwym azylem.

Dlaczego „Bezglutenowy” dietetyk…?

Wraz z  końcem studiów dowiedziałam się, że mam celiakię… Diagnozę poprzedziły dwa lata złego samopoczucia, licznych badań i obserwacji własnego organizmu. W pewnym momencie powiedziałam –„dość”. Wzięłam sprawy w swoje ręce, ponieważ u lekarzy nie znalazłam pomocy.  Jako dietetyk wiedziałam, że objawy, z którymi borykałam się na co dzień mogą wskazywać na nietolerancję glutenu. Wykonałam więc odpowiednie badania, wyniki były jednoznaczne. Lekarz gastroenterolog stwierdził – „ma Pani plażę na jelitach”- swoją drogą do dzisiaj bawi mnie to stwierdzenie 🙂 . Oczywiście werdykt – ścisła dieta bezglutenowa. W tym momencie moje życie zmieniło się diametralnie. Pomimo dużej wiedzy na temat tej choroby, zwykła codzienność i radzenie sobie z pozoru prostymi sprawami wcale nie było łatwe. Stopniowo przyzwyczaiłam się do nowej sytuacji i nowych smaków. Przywykłam też do ciągłych pytań, współczującego spojrzenia oraz dziwnych komentarzy 😉 .

To właśnie nietolerancja glutenu stała się impulsem do stworzenia tego miejsca, skupiającego potrawy zarazem dietetyczne i bezglutenowe. Miejsca, dla każdego! I absolutnie nie dlatego, że jest to modne tylko ze względu na to, że jest to zdrowe, pomocne w leczeniu wielu jednostek chorobowych i może stanowić przydatną bazę dla osób, chcących urozmaicić swój często monotonny jadłospis.

Blog powstał ponieważ…

Kocham zdrowo gotować i jeść! Uwielbiam eksperymentować w kuchni, łączyć nowe smaki, cieszyć się wspaniałymi aromatami, napawać się widokiem świeżych produktów. Tak zwyczajnie, po prostu, lubię tworzyć coś fajnego i smacznego zarazem. I chcę się z Wami tym dzielić! 😉

Zapraszam Was serdecznie do śledzenia bloga i komentowania!