Papryka faszerowana soczewicą z chilli

Jestem prawie pewna, że nie potrafiłabym zostać wegetarianką a co dopiero weganką. Ja po prostu lubię mięso i nic na to nie poradzę. Nie oznacza to jednak, że nie jem posiłków, które są go pozbawione.
Wręcz przeciwnie. Na moim stole bardzo często, królują wyłącznie dania  roślinne. I tak też właśnie dzisiaj, na mój talerz powędrowała pieczona papryka faszerowana soczewicą. Posiłek jest lekki, smaczny, pikantny (w zależności od upodobania) a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealny pomysł na  kolację dla wszystkich 🙂 Powodzenia!

 

Składniki

  • 1 1/2 średniej papryki lub 1 bardzo duża
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 małe marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 średni ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • szczypta chili*

*może to być maleńka szczypta, wtedy farsz nie będzie zbyt ostry, bądź większa – dla odważnych 😉

 

Wykonanie

  1. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.  Następnie zalewamy wodą w proporcji 2:1 i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Podczas gotowania zbieramy powstałą szumowinę. Po ugotowaniu soczewicę odcedzamy z pozostałej wody. Aby ugotować szklankę soczewicy należy użyć ½ szklanki suchej soczewicy ( ja jednak zawsze gotuję więcej aby wykorzystać ją również do innych dań ).
  2. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w piórka, wszystko wykładamy na patelnię i dusimy.
    Po ok. 5 min. dodajemy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek oraz drobno posiekany czosnek i dalej dusimy ok. 5 min. Na koniec dodajemy soczewicę oraz przyprawy. Farszu wychodzi sporo, tak więc wystarczy go na 3 średnie połówki papryki albo na 2 bardzo duże.
  3. Papryki wydrążamy i nadziewamy przygotowanym farszem. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez 30-35 min.