Czereśniowo-migdałowy serniczek z karobem

Nigdy nie byłam zwolenniczką ciężkich twarogowych serników. Natomiast serniczki z serków homogenizowanych zajadałam z wielką chęcią… Szczególnie latem taki deser prosto z lodówki smakował hmmm…. niebiańsko!
Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego… A, że  desery w moim wykonaniu rzadko mogą obejść się bez udziału owoców. Tak więc tym razem padło na czereśnie. Wybór nie był trudny, bo uwielbiam ich smak i mogłabym zajadać się nimi na okrągło 😉
Serniczek, który przygotowałam jest lekki, delikatny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Co prawda, to nieosobliwe połączenie smaków może niektórych zadziwić. Mam jednak nadzieję, że deser ten przypadnie Wam do gustu 🙂

 

Składniki

  • 4 serki homogenizowane naturalne (po 200g)
  • 2 łyżki karobu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 op. żelatyny w proszku
  • 300g czereśni (najlepiej wybrać bardzo słodką i miękką odmianę)
  • 50g płatków migdałowych

 

Wykonanie

  1. Serki wyjmujemy z lodówki na 30 min. przed przygotowaniem masy. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy odrobiną wody (do przykrycia) i odstawiamy na 10 min., aby napęczniała. Następnie zalewamy jak najmniejszą ilością gorącej wody tak, aby się rozpuściła (u mnie wystarczyła 1/4 szkl.) i mieszamy do przestudzenia.
  2. Serki  łączymy z karobem i miodem. Gdy żelatyna jest przestudzona, wlewamy ją małymi partiami (cieniutkim strumieniem) do masy, cały czas miksując, aby równomiernie się rozprowadziła.
  3. Spód tortownicy owijamy folią spożywczą i wykładamy czereśniami (ważne, aby były one miękkie, gdyż ułatwi to późniejsze krojenie deseru). Na owoce wylewamy powstałą masę i umieszczamy w lodówce. Najlepiej jak sernik postoi przez noc w lodówce, wtedy mamy pewność, że dobrze się zsiądzie.
  4. Przed podaniem na patelni prażymy płatki migdałowe i po ostudzeniu wysypujemy je na wierzch serniczka.

 

 

 

 

(Visited 97 times, 1 visits today)