Chleb orzechowy

Wiem, wiem…już dawno nie było na blogu przepisu na chleb bezglutenowy. Dlatego też, postanowiłam się poprawić i przygotować dla Was coś nowego.
W sumie, pomysł na ten chleb zawdzięczam mojej mamie. To ona wpadła na to, aby dodać do niego zmielone orzechy.. …ach te nasze mamy, co byśmy bez nich zrobili 🙂

Pomysł oczywiście okazał się strzałem w dziesiątkę 🙂
Do chlebów bezglutenowych przekonali się moi rodzice i bardzo im smakują. Jedzą je co prawda okazjonalnie, w czasie gdy odwiedzam dom rodzinny, ale jak tylko je upiekę to chleb kupiony w sklepie idzie w odstawkę 🙂

Składniki

  • 1 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/3 szkl. siemienia lnianego
  • 1 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2 1/2 szkl. ciepłej wody

Wykonanie

  1. Orzechy (1 szkl.)  mielimy w blenderze, zaś  resztę siekamy na drobne kawałki. Do blendera wsypujemy także siemię lniane i mielimy aby je trochę rozdrobnić.
  2. Do miski wsypujemy wszystkie składniki, zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto  przez 5-10 min. (pamiętajmy, że przy użyciu mąk bezglutenowych ciasto klei się do rąk i ma rzadką konsystencję).
  3. Następnie ciasto przekładamy do foremki (keksówki), uprzednio wysmarowanej odrobiną margaryny i obsypanej mąką. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie umieszczamy nasz chleb w rozgrzanym piekarniku i pieczemy w 180 st.C przez 45 min.

(Visited 602 times, 1 visits today)