Barszcz chrzanowy

Wielkanoc coraz bli偶ej i ogromnie mnie to cieszy, przypuszczam, 偶e Was r贸wnie偶 馃槈 Skoro wi臋c nadszed艂 czas wst臋pnych przygotowa艅 czyli planowania i poszukiwania kulinarnych inspiracji, mam dla Was pierwszy z moich bezglutenowych wielkanocnych przepis贸w.

Ka偶dy na pewno si臋 ze mn膮 zgodzi, 偶e w wielu domach, 艣wi膮teczn膮 zup膮, kt贸rej nie mo偶e zabrakn膮膰 na obficie zastawionym stole jest 偶urek. U mnie jednak jest inaczej, odk膮d pami臋tam tradycj臋 zawsze stanowi艂 barszcz chrzanowy. Stwierdzi艂am, 偶e i te 艣wi臋ta nie mog膮 si臋 bez niego odby膰, wi臋c stworzy艂am jego bezglutenow膮 wersj臋. Przygotowanie jest bardzo proste, wi臋c dla tych, kt贸rzy nie maj膮 ch臋ci ani czasu na聽 produkcj臋 domowego bezglutenowego zakwasu to przepis idealny 馃檪

 

barszcz

Sk艂adniki (2-3 porcje)

  • 3 艂y偶ki startego chrzanu
  • 2 艂y偶ki m膮ki ry偶owej
  • 1/3 szklanki mleka ry偶owego
  • s贸l zio艂owa
  • pieprz 艣wie偶o mielony
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • 2-3 jaja (dodatkowo)

Bulion

  • 2 l wody
  • 100g szynki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • li艣膰 laurowy, ziele angielskie
  • z膮bek czosnku (pokrojony)

Wykonanie

  1. Przygotowujemy bulion – gotujemy 2 l wody z wszystkimi potrzebnymi sk艂adnikami.
  2. Gdy wywar jest gotowy dodajemy chrzan, sok z cytryny i przyprawy – gotujemy jeszcze 15 min. na wolnym ogniu. Pod koniec zabielamy m膮k膮 i mlekiem (do mleka dodajemy m膮k臋 i 3 艂y偶ki gor膮cej zupy, dok艂adnie mieszamy i wlewamy do zupy).
  3. Przed podaniem barszcz podgrzewamy i dodajemy ugotowane jajka i rozdrobnion膮 szynk臋, dekorujemy natk膮 pietruszki.

 

(Visited 242 times, 1 visits today)