Barszcz chrzanowy

Wielkanoc coraz bliżej i ogromnie mnie to cieszy, przypuszczam, że Was również 😉 Skoro więc nadszedł czas wstępnych przygotowań czyli planowania i poszukiwania kulinarnych inspiracji, mam dla Was pierwszy z moich bezglutenowych wielkanocnych przepisów.

Każdy na pewno się ze mną zgodzi, że w wielu domach, świąteczną zupą, której nie może zabraknąć na obficie zastawionym stole jest żurek. U mnie jednak jest inaczej, odkąd pamiętam tradycję zawsze stanowił barszcz chrzanowy. Stwierdziłam, że i te święta nie mogą się bez niego odbyć, więc stworzyłam jego bezglutenową wersję. Przygotowanie jest bardzo proste, więc dla tych, którzy nie mają chęci ani czasu na  produkcję domowego bezglutenowego zakwasu to przepis idealny 🙂

 

barszcz

Składniki (2-3 porcje)

  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mleka ryżowego
  • sól ziołowa
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 jaja (dodatkowo)

Bulion

  • 2 l wody
  • 100g szynki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • ząbek czosnku (pokrojony)

Wykonanie

  1. Przygotowujemy bulion – gotujemy 2 l wody z wszystkimi potrzebnymi składnikami.
  2. Gdy wywar jest gotowy dodajemy chrzan, sok z cytryny i przyprawy – gotujemy jeszcze 15 min. na wolnym ogniu. Pod koniec zabielamy mąką i mlekiem (do mleka dodajemy mąkę i 3 łyżki gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy).
  3. Przed podaniem barszcz podgrzewamy i dodajemy ugotowane jajka i rozdrobnioną szynkę, dekorujemy natką pietruszki.

 

(Visited 258 times, 1 visits today)