Ciasto z malinami pełne zdrowia!

Pyszne, zdrowe i bardzo sycące! Zdecydowanie to ciasto możecie zajadać bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia i bez obawy, że pochłoniecie je od razu w całości. Pamiętajcie jednak, zanim je zrobicie zaproście znajomych lub upewnijcie się, że w domu grasują łasuchy – bo takim ciachem po prostu trzeba się podzielić! 😉

ciacho z malinami

Składniki

Spód ciasta:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 100g daktyli suszonych
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 pełne łyżki części stałej mleka kokosowego*
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 3 łyżki syropu z agawy

250g malin (do ozdobienia)

* Przed użyciem mleko kokosowe powinno stać w lodówce min. 48h

 

 

ciacho z malinami3

 

Wykonanie

  1. Daktyle umieszczamy w misce, zalewamy gorącą wodą (tak aby je zakryła) i odstawiamy na 30 min. Cieciorkę i orzechy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Namoczone daktyle miksujemy na dżem i razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy, wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość ok 0,5 cm. Pieczemy 20-25 min. w 180 st. C, aż  uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Kaszę jaglaną sparzamy wrzątkiem i gotujemy w dwukrotnie większej ilości wody. Gdy kasza ostygnie, dodajemy mleko kokosowe, kakao, syrop z agawy i miksujemy wszystko na gładki krem.
  4. Na orzechowo-cieciorkowym placku rozsmarowujemy jaglany krem, dekorujemy malinami.

Smacznego! 😉

 

 

 

(Visited 399 times, 1 visits today)