Placuszki ziemniaczane z cukinią i chutney śliwkowy

Przedstawiam Wam placuszki ziemniaczane! Oczywiście odmienione! Z cukinią i niewielką ilością kaszy jaglanej, a do tego chutney z pysznych, wspaniałych polskich węgierek. To danie po prostu musi smakować! 😉

 

placuszki

 

Składniki (ok. 10 sztuk)

Placki

  • 3 małe ziemniaki
  • 1/2 niedużej cukinii (160 g)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżeczki płynnego oleju kokosowego (bezzapachowego)

Chutney

  • 250 g śliwek węgierek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • sól, pieprz świeżo mielony

 

 

placuszki 3

Wykonanie

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Cukinię myjemy i również ścieramy na tarce, jednak na grubszych oczkach. Całość mieszamy, odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
  2. Kaszę sparzamy wrzątkiem i gotujemy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni układamy łyżką placuszki. Smażymy krótko z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku.
  3. Śliwki myjemy, drylujemy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy niewielką ilość wody (ok. 50 ml), posiekany czosnek i papryczkę chilli. Gotujemy do momentu, aż  śliwki będą przypominały konsystencją powidła. Następnie zdejmujemy je z gazu, a po ostygnięciu blendujemy. Podajemy jako dodatek do placków.

Smacznego! 🙂