Jesienna zapiekanka z dynią i śliwkami

Kolejny przepis z dynią! Tym razem mam dla Was przepyszną, dyniowo-śliwkową zapiekankę pod jaglaną pierzynką z dodatkiem migdałów. Będzie świetnym pomysłem zarówno na deser jak i na weekendowe śniadanie 😉

zapiekanka-5

Składniki

  • 300g śliwek węgierek
  • 200g miąższu z pieczonej dyni*
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 80g migdałów
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

*Możecie użyć dowolnej dyni, ja wykorzystałam do tego przepisu dynię makaronową.

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną sparzamy wrzątkiem i gotujemy w dwukrotnie większej ilości wody. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min.
  2.  Kaszę blendujemy z migdałami, mlekiem kokosowym oraz miodem na gęstą masę. Śliwki myjemy, drylujemy i razem z miąższem z dyni* układamy w żaroodpornym naczyniu, na wierzch wykładamy masę jaglano-migdałową.
  3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 min. w 180 stopniach.

*Dynię kroimy na kawałki, układamy skorupą do dołu i pieczemy ok. 1h w 200 stopniach.

zapiekanka-1